Vera i život

O veri i životu Bogumila.

Napomena: ova internetska dokumentacija je u izradi i stalno će se ažurirati.

Früchte und Nüsse

Bogumili – prvi ljubitelji životinja i vegani na Balkanu?

Da li su Bogumili u srednjem veku bili ljubitelji životinja, pa čak i prvi vegani na Balkanu? Postoji mnogo indicija da je zaista bilo tako. Izbegavali su svu hranu životinjskog porekla kao što su meso, mleko, sir i jaja iz unutarnjeg ubeđenja – i verovali su u jedinstvo Božje tvorevine, koju je Isus iz Nazareta već najavio.

Mehr lesen | Read more >
Srednjovekovne dvorske dame sledile su poziv – detalj s freske di Bonaiuta

Mnogi a opet jedno – preko Bogumila do Katara, i dalje

Koliko je srednjovekovna bogumilska zajednica bila povezana sa onima sličnog verovanja, a koji su živeli u Francuskoj, Italiji, pa čak i u Nemačkoj? Poznati istoričari i manje poznata dokumenta daju zapanjujuće uvide u prahrišćanski pokret širom Evrope, kojeg su u Francuskoj posebno promovisale žene poput Esclarmonde de Foix – ali i u njihovom izuzetno brutalnom uništenju od strane katoličke crkve i njenih inkvizitora.

Mehr lesen | Read more >

Stećci – spomen-obeležja Bogumila?

Deseci hiljada impresivnih grobnih spomenika nalaze se u nekadašnjim zavičajnim krajevima Bogumila. Nazvani su stećci i do danas su misterija. Da li su svedočanstva o bogumilskoj veri i životu? Ili čak spomen-obeležja progona od strane crkvene inkvizicije?

Mehr lesen | Read more >